Време за четене: 3 minutes

На 10 февруари Православната църква почита свети Харалампий, смятан за господар на всички болести. В народните вярвания светецът лечител пази от чумата и често е представян да я държи затворена в шише.  

Традицията повелява на този ден в храма да се занесе мед, който да бъде осветен. С него се мажат челата на децата, за да не боледуват. Останалото се запазва като цяр и с него през годината се лекуват рани, обриви, шарка. Освен това се меси питка, която се маже с мед, и, след като също бъде осветена, се раздава в три съседни къщи за здравето на децата.

Свети Харалампий е и закрилник на пчелите и по тази причина 10 февруари се отбелязва и като професионален празник на пчеларите.

Ако месенето на хляб не е вашата стихия, а искате да отбележите деня, светецът едва ли ще ви се разсърди, ако го почетете с „меден“ заместител на пухкавата погача. Имаме за вас

3 сладки предложения

които да си приготвите за празника, а и не само

Две снимки на десерт с мед и нар

Кускус с нар и мед – екзотично, различно, вкусно

Елементът „полезно“ също не е липсва в тази рецепта, тъй като в нея се съчетават вкусовете на орехи, канела, зрънца нар, портокалова кора, мед, разбира се, и арабски кускус. Освен че е изключително лесен за приготвяне, в десерта няма никакви животински продукти. Това го прави подходящ за постещите и за хората, които следват изцяло режим на растително хранене. 

2 снимки на ябълкова медена баклава

Медена ябълкова баклава

Ако имате повече ябълки и се чудите какво да си приготвите с тях, тази рецепта е най-доброто решение. Медената ябълкова баклава съчетава по великолепен начин вкуса на ябълките, стафидите и орехите. Канелата и ромът са съвършената ароматна добавка, а маслото ги обединява по неповторим начин. Финалът е сиропът, който се приготвя от мед и вода без намек за захар. Получава се сочен и мек десерт, пропит с медена сладост.

колаж от 2 снимки на декорирани меденки

Меденки

Който твърди, че меденки се правят само за Коледа, е в плен на сериозно заблуждение. Меденки се правят всеки път, когато ви се доядат. За нашите гарантираме, че всеки път стават сочни, меки и разтапящо вкусни. Само внимавайте да не ги препечете, защото ще изсъхнат и ще се превърнат в твърди медени бисквити. Но и така пак са чудесни да си ги потопите в чаша топло мляко.