Празничната трапеза за Нова година e много по-различна от коледната. На Коледа спазваме традициите. На Нова година даваме воля на фантазията си. Ограничения и задължения няма, важно е само да е вкусно и изобилно. Като цяло се придържаме към неписаното правило, че масата трябва да е богата, за да ни е богата и годината.

Когато планирате какво да поднесете на Нова година, предвидете едно-две предястия, студени хапки или просто мезета, подредени красиво в чинии и аранжирани със зелена салата.

Салатите също заемат важно място. Добре е да има поне две-три, за да могат всички да си вземат спокойно. Препоръчително е да не смесвате тежки вкусове. Ако обичате майонеза, ползвайте я, но не във всичко, защото ще стане невъзможно тежко за ядене.

Салата "Оливие", руска салата снимана отгоре, в кафява купичка с декорация от лимони, зехтин, чесън и подправки
Салата снежанка, заснета отгоре и декорирана с орехи и краставица

В много семейства за Нова година задължително се приготвят руска салата и снежанка. Други предпочитат да сложат на масата пресни зеленчуци. Различните миксове със спанак, салата айсберг, рукола, авокадо, чери домати или пък сушени домати са много подходящи за сезона.

Що се отнася до сериозната храна, много е важно как всъщност сте планирали да протече празника ви. Ако сте поканили гости и държите да сте на маса за вечерята, можете да приготвите специално ястие и десерт. Свинско, телешко, пилешко, пуешко, патица – направете това, което ви харесва на вас и което знаете, че ще допадне на гостите.

Празничната трапеза

Ако ще посрещнете Нова година в компанията на повече хора и вечерта ще бъде просто весел купон, храната по-добре да е на блок маса и да е лесна за консумация. За предпочитане е да приготвите хапки, малки сандвичи, месца на шишчета, парти кюфтенца. Всички те трябва да са вкусни студени.

Хапки със сирене бри и босилек, поднесени с чери домати, снимани отгоре
Парти кюфтенца със сусам заснети отблизо, декорирани с пресни зеленчуци

Същото правило важи и за десерта. Трябва да има за всички, да се стига лесно и да не се яде твърде трудно…

Всичко това е важно, но трябва и да ви останат сили за празника. Затова може да си помогнете с подготовката на по-сложните и отнемащи време ястия от предишния ден. Другият вариант е да се спрете на рецепти, които се готвят сами или пък стават бързо – като месото в гювеч и свежите разядки. Ако имате желание и време, може да поднесете с тях хубава топла питка.

Има само два задължителни компонента за празничната трапеза на Нова година – баницата с късмети и любимите питиета. Останалото е въпрос на добро настроение.

Щастливо посрещане на новата година!