Деликатното розе е може би най-подходящото вино за леките пролетни ястия, за свежите плодове и салати, за изтънчените рибни специалитети. По цял свят то се е превърнало в синоним на романтика в прохладните предморски вечери

Най-характерното за розето са лекото тяло и сладката нотка. То трябва да се поднася изстудено, в компанията на ненатоварващи храни. Розовото вино е част от аристократичната разточителност на Европа, предпочитана напитка сред разцъфващите градини на френските шата. В новия винен свят дълго време го приемат с известно подозрение, като някакво полувино, глезотия за неразбирачи. Въпреки това в началото на 80-те в САЩ на доста места започват да се правят розета, наричани на английски blush (румени).

Как се произвежда това свежо вино

В миналото са съществували най-различни методи за производство на розе, но днес се използват основно два процеса. Предпочитаният е съкратена мацерация (настойване на сока заедно с ципите) веднага след смачкването. Използва се червено грозде, като през това сравнително кратко време бъдещото вино извлича от ципите по-малка от обичайната част от багрилните вещества (антоциани), които му придават цвят. След това сокът се отделя от твърдите части  и по-нататък ферментира самостоятелно както при белите вина.

При сортовете, които традиционно се използват за розе поради ниското си съдържание на антоциани, настойването обикновено продължава около 12 часа. Ако гроздето е с по-силна пигментация, процесът е още по-кратък, но при съвсем леко оцветените сортове понякога продължава няколко дни. Краткият контакт между сока и ципите придава лекия розов цвят, откъдето идва и името. Затова розето е толкова различно и притежава качествата едновременно на червените и на белите вина.

Много от известните розета се правят чрез смесване на известно количество готово червено вино с готово бяло вино. Този процес дава задоволително оцветяване, но обикновено тялото и вкусът на подобни вина се различават значително от тези на розетата, получени чрез кратка мицерация.

Розово вино може да се направи и чрез добавяне на обезцветяващи вещества в червени вина от сорт, който по някаква причина не е продаваем.

При розовото шампанско смесването е позволено и то се получава по-често по този начин, отколкото чрез съкратено настойване.

Розето е на особена почит във Франция и Испания

Във Франция розе най-често се произвежда в по-топлите южни райони, където има голямо пазарно търсене на сухи вина. Те са достатъчно освежаващи, за да се пият в горещите летни дни и все пак имат някаква връзка с червеното вино, което е на почит у французите. Най-известната със своите розета област е Прованс, макар че и по долината на Лоара розовото вино почти се изравнява по дял с бялото. В Испания също имат сериозно отношение към розето – до такава степен, че там се използват две наименования според интензивността на цвета. Росадо (rosado) е светлото розе, а по-тъмното, почти червено, се нарича кларете (clarete).

Колаж от две изображения с чаши и бутилки розе

Розовите вина не са особено популярни в Италия, където обикновено използват за тях названието росато (rosato). Понякога по-тъмните разновидности се наричат киарето (chiaretto).

Розето се съчетава добре с изненадващо много храни. То почти винаги се оказва верен избор, когато се чудите дали е по-добре едно ястие да се консумира с бяло или с червено вино вино. Комбинира се приятно с доста риби, морски дарове, пилешко с лек (или без) сос, патица, пуйка, дивечови птици, паста и дори някои от по принцип невинолюбивите китайски и индийски блюда. Често върви идеално и с меса на барбекю. Коронното съчетание си остава класиката агнешко с розе.

Розе с рецептите на Mate Kitchen

Ние от Mate Kitchen имаме любими ястия от нашата колекция, които подчертано харесваме в компанията на добре охладено розе. Една от тях е пролетният спаначен пай със синьо сирене. Леко охладен с чаша вино е повече от великолепен.

Ако предпочитате рибата и морските дарове, може да си налеете от любимото лятно питие с порция задушено филе от акула с риган или пък скарди на скара с мед. Когато сте в настроение за леко хапване в приятна компания, ви препоръчваме палачинкови рулца с пушена сьомга и зелена салата с балсамов винегрет. Специалните случаи можете да „овкусите“ с розе и филе от патица.