Който каже, че е хапвал следобедна закуска за последно в детската градина или при баба на село, да си помисли отново. Парче кекс с кафето, плодове, някакви дребни кифлички, курабийки, бисквитки, ядки, фреш, смути…

Само се замислете какво си хапнахте следобед през последната седмица, без да го обявите официално за следобедна закуска и да го заковете точно в 16 ч. И се замислете за причината – ако не хапнете нещо, няма да имате сила да довършите задачите за деня. Освен това, докато се приберете вкъщи и приготвите вечерята, вече ще сте толкова прегладнели, че или няма да ви се яде, или ще се нахвърлите на храната като освирепял звяр.

Не само децата, активният работещ човек също има нужда от следобедна закуска. И, за жалост, често се обръща към най-бързите, но не и най-добрите решения в магазина.

Затова избрахме

5 вкусни решения

за следобедна закуска от нашите рецепти. Ще допаднат на вас, ще допаднат и на всички вкъщи. Да не говорим, че често можем да си осигурим вкусна и пълноценна следобедна закуска с това, което вече сме приготвили за скъпите си хора. Просто не се сещаме да се погрижим и за себе си.

Нещо за гризане, приятно соленичко, удобно за хапване с една ръка, докато другата е заета да работи, лесно за приготвяне, икономично и, разбира се, много вкусно… Какво ще кажете за соленки с кимион. Рецептата е от проста по-проста, а кимионът придава неповторим вкус на соленките. Ако това не е вашата подправка, може да го замените с едра сол. Става също толкова вкусно.  

Нещо сладичко, да става и за кафе, и за чай, да е в курабиен размер и приготвянето му да не отнема много време. За следобедна закуска може да си спретнете едни лесни домашни сълзици. Трябват ви само пакет бутер тесто, захар и две ванилии. Всеки път, когато отхапете от хрупкавата бисквита, ще се убеждавате колко по-вкусни и ароматни са от купените. А са и неизмеримо по-изгодни.

Ако обичате курабийките, пробвайте нашите масленки. Ние ги направихме с бадеми, но може да ползвате и орехи или пък да пропуснете ядките. Знаем, че най-популярният начин да се опиташ някакви сладки е да се каже, че се топят в устата, но с масленките това е съвсем буквално. С кафето и капучиното просто се обожават.

Чиния с прясно изпечени домашни соленки с кимион погледната отгоре
Домашни сълзици, поднесени с кафе, снимани отстрани
Чиния с маленки с бадени

Ако ще е следобедна закуска, да е по-сериозна

Ако дребните неща за гризане/хрупане не ви устройват като вариант, имаме решение за вас.

Солен кекс, но не точно. Хляб, но не точно. Това е рецепта от старата българска кухня, която със сигурност ще оцените – просеник. Прави се от царевично брашно, в него има яйца, мляко, сирене, спанак. Едно парче с размери 10 х 10 см стига да засити и най-тежкия глад. Върви чудесно с айрян или кисело мляко и става не само за следобедна закуска.

Солен кекс заснет отстрани, поднесен с лютеница и пресни подправки
Просеник със спанак
Ябълков щрудел заснет отстрани, поднесен на пергамент, разчупен на две, за да покаже ябълковата си сърцевина

За да не пренебрегваме плодовете, ще ви предложим и нашия бърз ябълков щрудел.  Това, което го прави подходящ за следобедно хапване е, че става по-вкусен, когато престои. Ако го направите в неделя, в понеделник вече ще е изстинал напълно, ще си е освободил ароматите, ще е поомекнал и ще можете да му се насладите докрай. С чай е особено вкусен, но и с кафето си подхожда. Може да си го хапнете дори с кисело мляко.