Въпреки че лятото е щедро и изобилно на пресни зеленчуци, на всички ни се случва понякога просто да не ни се готви. Или пък да не знаем какво да сготвим, защото вече сме се изчерпали. В такива моменти менюто приключва с някаква салата и евентуално пържени картофи, но второто не е непременно задължително.

Салатата, за щастие, търпи всевъзможни вариации и импровизации именно заради въпросното разнообразие от зеленчуци. Всички са пресни, расли на слънце и с автентичен вкус. Парче сирене или кашкавал, филийка-две хляб и хапването е готово.

Ако сте изпаднали в такава кулинарна дупка, ние ще ви помогнем не да се измъкнете от нея, а да разнообразите менюто си от салати. Избрахме за вас 7 сезонни предложения, за да имате

различна салата за всеки ден от седмицата

Градинската салата е класика – домати, краставици, зелени чушки, лук. Сирене, маслини и магданоз за разкош и това е.

Но понеже знаем, че все по някое време и тя омръзва, ви предлагаме да пробвате нашата лятна салата с булгур. Модерните времена направиха популярна киноата като добавка към салатите, но булгурът не й отстъпва по нищо. Може да го комбинирате и със зеленолистни зеленчуци – спанак, магданоз, маруля. Приготвя се много лесно, тъй като обикновено го продават предварително попарен. Затова само го залейте с гореща вода и той ще набъбне, докато измиете и нарежете зеленчуците.

Лятото може да бъде екзотично и с нашата едноименна салата. За нея ви трябват парче зеле, моркови, хубав домат, краставица, малко царевица и магданоз. Сложихме и сирене, за да придаде допълнителна соленост и да я направи по-засищаща.

Ако не ви се ще да хрупате зеленчуци, си спретнете една пикантна картофена салата. Това определено е от салатите, с които човек може да се нахрани. В нея има не само картофи, но и шунка, печени чушки, сварени яйца. Надяваме се, че

обичате печени чушки

поне колкото и ние, защото подбрахме и няколко салати, в които те заемат централно място.

Ако не сте опитвали комбинацията от печени чушки, грах и домати, сега е моментът. Ще се убедите, че грахът не е само за яхния или пък гарнитура. Ние ползвахме сварен грах от консерва, но ако си намерите пресен млечен грах, сложете от него, без да го подлагате на термична обработка. Ще се влюбите в него.

В случай че това не е вашата комбинация, може да заложите на сигурния вкус със салата от печени чушки и орехи, поднесена със свежа краставица. Нямаме навика да комбинираме краставица и печени чушки, но вкусът е неповторим, особено ако добавите и малко чесън. Тази салата е и чудесно ракиено мезе.

Оставихме магданозените превъплъщения за накрая. Ориенталското „Табуле“ трудно ще ви нахрани, независимо какво количество от него ще изядете. Въпреки това е много подходящо за сезона и ако го оставите за неделя, вдъхновението ви за готвене може и да се е върнало и да се насладите на тази свежа салата в компанията на сочна пържола.

Добър апетит!