Гърция! За всички, които обичат да летуват там, тя е не само безкрайно тюркоазено море, но и великолепна храна. Без претенция за изисканост, поднесена семпло, върху постланата с амбалажна хартия маса, и разплакващо вкусна.

За жалост, корона вирусът обърка всичките ни планове, особено тези, свързани с пътуванията до по-близки и по-далечни дестинации. В това число и Гърция. Да преминем границата, вече не е детска игра, а съвсем сериозна игра за възрастни. А това означава да се разделим или поне да отложим за неопределено време част от емоциите, с които традиционно обличаме своите лета.

Ние от Mate Kitchen няма да влизаме в полемиката по повод къде трябва да почива българинът, защото сме на мнение, че „трябва“ съвсем не е правилният глагол в това изречение. Освен това подобен спор е съвършено безпредметен, особено пък във времето, в което ни е отредено да живеем.

Вместо това решихме да перифразираме в кулинарен смисъл  поговорката: „Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед“. И

събрахме думите Гърция и храна в българска чиния

Сготвихме за вас едни от най-популярните гръцки ястия и с удоволствие ще споделим с вас рецептите, за да си ги приготвите и вие вкъщи. Някои от тях са изключително семпли и лесни, дори няма да се затрудните с набавянето на продуктите.

Сувлакито е типичният пример. Това е гръцката версия за шишчета, които ние направихме с пилешко, защото пилешкото филе е леко, готви се бързо и е най-подходящо за печене в импровизирани условия, каквото по същество е печенето на оребрен тиган.

Според старата традиция в Гърция сувлакито се яде директно от шишчето, докато е все още горещо. Сервира се в специално хлебче, което южните ни съседи наричат пита и приготвят специално за сувлаки. То, както вероятно добре знаете, ако гръцката храна е във вашето сърце, представлява тъничка питка, изпечена на тиган с малко мазнина. Приготвя се лесно и със скромен бюджет. В общи линии, може да съчетаете готвенето на месото и хлебчето.

Ако ви се хапват миди

ви предлагаме една разкошна и буквално елементарна за приготвяне супа, както и пухкав ориз с миди по гръцки.

Голямата тънкост в готвенето на миди всъщност е в тяхното почистване. То отнема и най-много време, но не го претупвайте, защото няма по-неприятно от усещането за пясък между зъбите. За тази задача може да ползвате и четка за зъби, за да отстраните всички песъчинки, водорасли и други полепнали по черупките нечистотии. Издърпайте и мустаците. Непременно изхвърлете всички миди с наранени черупки. Ако при миенето някои ви се сторят странно тежки, те също са за боклука, защото са пълни с пясък. След като ги сварите, махнете и тези, които са останали затворени. Оттам насетне можете да правите с тях каквото пожелаете – по гръцки или не.

Гръцката салата не е задължителна. Според нас мариновани люти чушки, но от гръцките, които не ти изгарят устата, са по-подходящи за ориза. Вървят добре и с узото.

За десерт може да се поглезите със сладък салам или гофрети със сладолед, както правят нашите гръцки съседи, когато ви носят сметката. А може и да пробвате домашните трюфели от моркови. Което и да изберете, няма да сбъркате. В краен случай може просто да си нарежете добре изстудена диня.

Наздраве и да ви е сладко!