Един от най-светлите празници в християнския календар. В различните райони на България има различни имена – Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич и Наядка.

Неписано правило е всичко на масата да бъде отгледано от ръцете на стопаните на дома. Късметлии сме, че народът ни все още не е прекъснал напълно изконната си връзка със земята и има семейства, които могат да спазят тази традиция. Останалите, както всяка година, ще ползват удобството на разнообразието в магазина.

Традиционно менюто за Бъдни вечер включва варен боб, пълнени чушки (с боб или ориз) и сарми  (зелеви или лозови), жито, тиквеник, зелник, ошав, плодове, както и обреден хляб – содена питка, приготвена без яйца и мляко, в която се слага сребърна паричка. На когото се падне, ще бъде щастлив и ще има късмет цялата година.

Ястията трябва да бъдат нечетен брой – 5, 7, 9 или 11. Задължително постни. Някои от храните се слагат, за да гонят злите духове – лук, чесън, мед и орехи.

Позволихме си да влезем във вашия дом и да ви помогнем с празничното готвене, като ви предложим рецепти за

най-популярните постни ястия за Бъдни вечер.


Питка от лимец за Бъдни вечер с разчупено парче, върху дървена дъска, снимано отстрани

Питка от лимец

Традицията повелява на Бъдни вечер всички ястия да са постни, но няма писано правило какви точно да бъдат, така че може да замените традиционната содена питка с питка от лимец.


Пълнени сухи чушки с боб заснети отгоре, поднесени в порция

Пълнени сухи чушки с боб

Пълнените сухи чушки с боб са рецепта, която традиционно асоциираме с празничната трапеза на Бъдни вечер. Много от нас очакват с нетърпение празниците в края на декември, за да похапнат, обикновено в неразумно количество, от любимите си постни манджи.


Зелеви сарми със сини сливи заснети отгоре в порция

Зелеви сарми със сини сливи

Звездата в тази иначе класическа рецепта за постни сарми с кисело зеле са сушените сини сливи. Ако досега не сте пробвали тази комбинация, горещо ви препоръчваме да опитате.


Боб в гърне поднесен в глинени купички, заснети отстрани

Боб в гърне

Гъст, ароматен и вкусен, както може да бъде само боб, приготвен в глинен съд. Ако можехме да го сготвим и на открит огън, щеше да е повече от съвършен. Но тъй като това се превръща в носталгично-романтично преживяване от едни отминали времена, ще действаме според текущите модерни условия.


Тиквеник с орехи, заснет отгоре, поднесен с компот от ягоди

Тиквеник с орехи

Прекланяме се пред жените, които могат да точат и на Бъдни вечер ще сложат на масата истински домашен тиквеник с орехи. Макар да живеем на непрекъснато нарастващи обороти, те съхраняват и на свой ред един ден ще предадат традицията за приготвянето на едно от най-българските ястия – баницата.


Ошав в купичка заснет отгоре, аранжиран с канелени пръчици

Ошав

Компотът от сушени плодове, или ошав, както сме свикнали да го наричаме, е позабравен вкус от някогашната българска зима, за който днес се сещаме само на Бъдни вечер. Той е едно от задължителните ястия на празничната трапеза. Запълваме с него нечетния брой гозби и приключваме с него за останалите 364 дни от годината.


Варено жито, подсладено и поднесено в порция, заснето отгоре

Варено жито

Обикновено приготвяме варено жито за Бъдни вечер или по траурен повод/задушница. Това го натоварва с тежка емоционална символика и го изключва от всекидневната зимната трапеза. За вкусното и полезно варено жито това е напълно незаслужена съдба.


Не забравяйте: Масата не се вдига!

Всички сядат заедно около масата и никой не трябва да става. Всеки трябва да опита от всички ястия, за да му върви през всички дни от годината.

Оставя се през цялата нощ, защото вярва, че мъртвите слизат на земята, за да посетят своите родственици. Гозбите, останали на масата, са за тях. В миналото дори оставяли отворени всички врати на къщата до сутринта. И така духовете на мъртвите можели да се движат свободно навсякъде. Хората вярвали, че когато мъртвите им близки си тръгвали, те благославяли дома за по-щастливи дни.

Според някои поверия, както мине Бъдни вечер, такъв ще бъде и животът ни през следващата година…

Нека седнем на една маса и да бъдем по-смирени и по-добри!