Щом ще е празник, особено пък Нова година, не може да мине без пържоли. С пълно да изпратим старата година и с пълно да посрещнем новата, а какъв по-ярък пример за имане и за изобилие от месото. Макар че всяка година се каним да не прекарваме дните в готвене, поривът да зарадваме близките си с нещо вкусно надделява. Това са и дните, в които имаме повече време да експериментираме и да опитваме нови рецепти.

Сигурни сме, че във всеки дом има любима рецепта за свински врат или филе, но ако сте настроени на авантюристична кулинарна вълна, ви предлагаме да опитате някои от нашите най-любими попадения. И понеже не всеки обича свинско, имаме и идеи с пилешко, патешко и телешко. Постарали сме се да са лесни за приготвяне, за да имате сили да празнувате след това.

Свинско

Печени пържоли с прясно мляко

Тази рецепта е най-лесният начин за приготвяне на свински пържоли, която може да съществува. Преди да ви я покажем, сме я приготвяли многократно и можем да се закълнем, че е безотказна. За нея ви трябват точно два продукта, ако не броим подправките. И това са месо и прясно мляко. Удобна е, ако не искате да стоите над печката, защото слагате тавата във фурната и забравяте за нея за около час и 20 минути.

Пържоли с чесън по кюстендилски

Малко нетрадиционна рецепта, но пък с гарантиран резултат. Винаги стават крехки и сочни, защото се задушават във вино. Комбинацията от чесън и вино е специфична и много приятна за небцето и му подхожда много. Ние ги направихме с червено вино, но преспокойно може да ги приготвите и с бяло, просто цветът им накрая ще бъде различен. Важно е обаче да ползват хубаво вино с плътен вкус.

Със сметана, гъби и топено сирене

Великолепна и лесна за изпълнение рецепта, в която едновременно приготвяте и пържолите, и соса. Чудесното ястие за посрещане на гости, за празничен обяд или вечеря или просто за вкусен делник. От вас се изисква да отделите само малко време за запечатването на свинските пържоли и запържването на гъбите. Останалото се готви само. Този начин на приготвяне на свинските пържоли ги прави изключително крехки и сочни. Тъй като в тавата се получава великолепен плътен и кадифено гладък сос, не се налага да мислите с какво да ги поднесете.

Мариновани на фурна

За тази рецепта трябва да приготвите смес от повечко магданоз и чесън с малко олио и хубаво да натриете месото с нея. Може да ги накълцате много на ситно, да ги смачкате в хаванче или пък да ги смелите в блендер на каша. Изборът е изцяло ваш. След това оставете свинските пържоли в тази наситенозелена паста за поне 2 часа, ако бързате. Ако ли не, подгответе го от предишния ден или от сутринта, ако ще поднасяте пържолите вечерта. Така давате възможност на месото да поеме максимално от ароматите. Оттам насетне имате само да панирате и да довършите готвенето във фурната.

Вариации на тема пържоли с друг вид месо

Филе от патица със синьо сирене и сини сливи

Най-големият риск, когато приготвяте патешко филе, е да го “изпуснете” и да стане жилаво от твърде дълго готвене. На него му трябва малко и твърде дълго значи 15 минути. За да поднесете съвършеното ястие, следвайте точно инструкциите за продължителността на готвенето. Минута повече е равносилна на провал.

При сметановия сос с горгонзола, сини сливи и орехи няма нищо специфично и трудно. Ако вкусът на горгонзолата ви идва твърде силен, може да ползвате друг вид синьо сирене, което не е така натрапчиво. При презентацията не прекалявайте с количеството. Сосът е само акцент, филето е звездата в чинията и не трябва да го засенчвате.

Пилешки пържоли с кашкавал и топено сирене

Пилешкото е доста капризно. Можете да се подведете, че заради лекия си, почти неутрален вкус то носи на подправки. Истината обаче е, че много лесно може да се изгуби сред тях. Затова по-добрият вариант за неговото подправяне е някакъв ароматен продукт с който да се готви като пушеното сирене, бирата, доматите и т.н. В нашето пилешко с кашкавал добавихме гъби и сметана за още по-наситен млечен вкус, плътност и аромат. Получава се деликатно ястие с мек вкус, а сосът има приятен опушен аромат от сиренето.

Да не забравяме телешкото

Телешки стек

Вероятно много от вас никога не са се осмелявали да приготвят телешки стек от притеснение да не го съсипят. Е, никога не е късно да се престрашите и да опитате. С помощта на видеото ще се убедите, че това съвсем не е толкова непосилна кулинарна задача. Добре приготвеният телешки стек трябва да е преди всичко сочен. Затова е необходимо тиганът да е много добре загрят, за да може месото наистина да се запечата мигновено и соковете му да останат в него. Трябва ви и масло, няколко скилидки чесън и стрък розмарин.

Телешки медальони с картофено пюре и манатарки

Всяка хапка в тази рецепта за телешки медальони е малък кулинарен екстаз и обяснение в любов. Гарнитурата е от картофено пюре с манатарки и сос от синьо сирене. Вкусът е непосилно зашеметяващ. Истинска експлозия, събрана в една малка хапка.

Най-хубавото е, че ястието не е непосилно трудно за приготвяне. Да, ще ви е необходима известна сръчност, но ако следвате стъпките, провалът е изключен.