Фондация “Mate Kitchen” публикува подробен анализ на потребителското поведение  в кулинарната си платформа за видео рецепти

17 май 2020, СофияФондация „Mate Kitchen” и едноименната кулинарна платформа за българска национална кухня публикуваха любопитна статистика за потреблението на видео рецепти и кулинарно съдържание по време на извънредното положение. Изнесените данни сравняват два равнопоставени периода – този на извънредното положение от 13 март до 13 май и два месеца по-рано – от 12 януари до 12 март.

„За нас интересът към видео рецептите от изолираните вкъщи хора беше очакван и ние се постарахме да бъдем максимално адекватни на ситуацията с лесни, бързи, познати и евтини решения. Оказа се, че хората наистина от това са имали нужда и резултатите надминаха и най-смелите ни очаквания. Щастливи сме, че нашата безплатна платформа е била полезен приятел на толкова много български семейства и те са успели да се справят с предизвикателството да готвим за цялото семейство всеки ден по време на извънредна обстановка“, споделя Мила Кръстева, основател на Mate Kitchen.

В деня на обявяване на извънредното положение екипът на Mate Kitchen стартира кампанията Готвим вкъщи, с която споделя нискобюджетни видео рецепти, подходящи за всяко българско семейство, което има нужда да си готви домашна храна у дома. Рецептите включват не само ясно заснети стъпки във видео и подробен списък с продукти, но и бюджетен калкулатор, за да може всеки да прецени разхода, който ще трябва да направи. В условия на криза това се оказва водещ фактор. И данните го доказват: 64% от най-посещаваните рецепти са с бюджет до 10 лева за 4 порции, 30% са с бюджет между 10 и 20 лева за 4 порции, а само 6% от изгледаните рецепти са изисквали покупки за над 20 лева.

Инфогафика: Хранителните навици на българите в извънредно положение

Платформата предлага и функцията седмично меню, която позволява на потребителите да избират от няколко предложения за собствени семейни разнообразни менюта, а сайтът им изчислява необходимите продукти и тяхната стойност. Именно това дигитално решение бележи ръст от 185%.

Най-готвената рецепта пък изненадващо се оказва тази за домашен козунак, следвана от традиционни рецепти като мекици, сладък салам, содена питка и пърленки.

Като цяло интересът към категория българска кухня е нараснал с над 200%, а абсолютният брой изгледани видео рецепти по време на извънредното положение е над 163 000. Интересно е да се спомене, че се наблюдава завишена посещаемост и от българи от други държави като САЩ, Испания и Германия.

Удвоил се е броят на готвещите мъже и от 11,3% преди кризата е нараснал до 22,6%. В същото време близо 62% повече столичани са започнали да си готвят у дома.

С повече от 59% е нараснал афинитетът на младите хора (25 г.-34 г.) към кулинарията, а при студентите (18 г.-24 г.) интересът е повишен цели 2 пъти. За сравнение, в групата 45 г.-54 г. този процент е само 24%.

Двойно повече потребители са се интересували и от вегетарианските ястия, а 88% е ръстът към изцяло растителните рецепти. Почти 3 пъти е увеличено и търсенето в платформата на кулинарни предложения с бюджет под 10 лева.

Сред най-четените кулинарни идеи и съвети са: „Как да ангажираме децата в кухнята по време на извънредно положение“, „Боядисване на яйца с подръчни материали“ и „Традиционни български ястия от троянския край“.

Нашето заключение е, че след първоначалното запасяване хората наблегнаха на нискобюджетни, простички и лесни рецепти. На по-късен етап си позволиха да експериментират и да опитат нещо по-сложно като това най-вече си личи от интереса към рецептата за козунак и домашна торта „Наполеон“. Очакванията ни, които се базират на отзиви на потребители, са, че много от тях ще продължат да си готвят вкъщи дори и след отварянето на заведенията просто защото са установили, че готвенето у дома може да бъде не само много лесно и приятно, но е значително по-икономично и много, много по-вкусно“, споделя Мила Кръстева.

Цялата статистика може да видите в инфографиката.

Инфографика: Как се промениха хранителните навици в България във времето на извънредно положение.
Инфографика: Хранителните навици на българите във времето на пандемия.