Лукът е невероятен зеленчук. Роден в топлия климат на Средиземноморието, днес той присъства на трапезата ни под най-различни форми.

Полезните му свойства са оценени още през четвъртото хилядолетие пр. н.е. Първи започнали да го отглеждат шумерите, а първите писмени доказателства за отглеждането му са открити в пирамидата на Хеопс.

Първите експедиции на Колумб донасят лука в Новия свят.

И след това той бързо се превръща в звезда. Днес всички народи, в чиято кулинария присъства лук, го намират не само за чудесен хранителен продукт, но и за универсално лекарство.

Любопитен факт е,

че според историците, лукът е бил част от менюто на строителите на пирамидите. Освен това го слагали в пирамидите, защото се вярвало, че трябва да бъде част от онова, с което фараоните отиват на оня свят.

Съществуват около 700 вида лук.

Повечето от тях са диворастящи. Няколко десетки вида са култивирани за консумация или декорация.

Познатият ни като сух лук също е доста различен. Има бял, жълт, червен, виолетов.

Лукът е универсален продукт в кухнята.

Преди са го ползвали в месарниците за дезинфекция. Днес се слага в маринатите, колбасите, при приготвянето на солени и консервирани гъби и зеленчуци.

Както зеленият, така и сухият лук може да бъде използван като подправка за ястията, като гарнитура и като основен продукт. Има лучена супа, която французите обожават. Има дробчета или пилешки сърца с лук. Има лучени близалки.

Лукът може да се свари, опече, задуши, пасира.

Лукът е невероятно полезен.

В него има органични киселини, ефирни масла с фитонциди, които ни пазят от настинка и грип, аминокиселини, глюкоза, микроелементи, витамини В1, В2, В6, РР, Е, много витамин С, както и микроелементи като бор, кобалт, манган, магнезий, калий, калций, желязо, хлор, сяра…

Няколко доказани ползи от лука

Сокът от зелен лук е природен антибиотик, който пази от настинки. Фитонцидите в него борят вирусите на ангината и укрепват горните дихателни пътища. Убиват голяма част от микробите, в това число стрептококите, дизентерийните и дифтерийните.

За лечение на простуда и грип е добре да вдишвате нарязани половинки на сух лук. А при авитаминоза лукът ще задоволи нуждите на организма ви от ценни витамини и минерали.

Лукът активира обмяната на веществата, способства кръвотворенето, стимулира храносмилането, пречиства кръвта.

Кверцетинът, който се съдържа в него, помага за лечението на ракови заболявания. Казват, че ако ви боли глава, е достатъчно да помиришете малко нарязан лук, вместо да пиете лекарства.

Любопитно е да знаете

В лука има повече захари, отколкото в ябълките, дори в крушите. Но дори да сте на диета, лукът няма да ви попречи да влезете във форма. Той гори мазнините. Съществува дори специална лучена диета, в която се препоръчва всеки ден да ядем лучена супа.

Лукът е чудесно лекарство при ухапване от оса или пчела. Мястото се намазва със сок от лук е няма да ви боли.

Лукът помага и при възпаление на ушите. За целта три пъти на ден се прилагат компреси от затоплен на пара лук, завит в марля. Подобни компреси се слагат и при възпаления и рани.

Пресният сок от лук помага при ревматични болки, отоци, косопад, пърхот.

И не на последно място…

Пресният сок от зелен лук е доказан лек за повишаване на мъжката потентност. В Древен Египет са наричали лука „мускусът на бедните”. А Плиний Старши писал, че „лукът тласка и най-немощните мъже в обятията на Венера”. По време на Средновековието лукът бил забранен в манастирите именно заради тези му свойства…

Различните видове са с различни ползи

Праз лукът няма острата миризма на обикновения лук, но е също толкова полезен и вкусен. Богат е на калций, фосфор, желязо, натрий, магнезий. Може да се хапва пресен, под формата на плънки за баници и други ястия, в супи. Доказано е, че пречиства кръвта, затова е добре да се приема профилактично за атеросклероза. Народната медицина препоръчва следната рецепта: сокът от праз се смесва с мед в пропорция 1:1, взема се по 1 суп. л. на ден преди хранене, в продължение на месец.

Лукът шалот е по-ароматен със специфичен, мек аромат. Използва се в медицината като противовъзпалително средство. Учените са открили в него голямо количество флавоноиди, които препятстват развитието на ракови клетки.

Лукът батун също е много полезен. Ядат се само листата. В тях има повече витамин С, отколкото в зеления. Известен е със своите дезинфектиращи свойства.

Според учените 150 г лук на ден ще ни осигурят нужната норма от витамини А и С, както и една пета от нужната доза калий и калций, които са важни за работата на сърцето и са строителен материал за костите.