Вечният въпрос, който всеки от нас си задава по няколко пъти на седмица. За съжаление, когато си го зададем, обикновено нямаме много време за реакция. И отговорът трябва да е нещо, което да се приготви за минимум време и да е с максимум резултат…

Разбира се, двете неща на пръв поглед изглеждат малко несъвместими. Но не е така. И ние ще споделим сега с вас нашият опит в търсене на отговора на този вечен въпрос.

Първо, опитайте най-лесният вариант. А той е да попитате близките си какво им се хапва. Ако желанията не са твърде сложни, работата е лесна. Ако желанията са по-специални, можете да зададе въпроса в края на старата седмица или началото на новата, за да можете да се приготвите по-рано.

Второ, за да не си задавате въпроса, трябва да бъдете добре организирани.

Тоест да можете да планирате семейното меню.

За предпочитане е да го правите в края на старата седмица. Така ще можете да планирате и покупките си. А планирайки веднъж покупките, ще избегнете оставането на продукти в хладилника, както и изхвърлянето им в боклука.

За да се справите успешно с тази мисия по планирането, ние сме ви приготвили нашето уникално седмично меню. То включва ястия за всеки вкус – както за закуската, обяда, така и за вечерята. Можете да комбинирате ястията по собствено усмотрение, съобразявайки се с предпочитанията на семейството.

Всъщност можете да комбинирате първата и втората стъпка. Т.е. да попитате семейството какво му се хапва и заедно да подготвите седмичното меню. Нека всеки член сподели своите любими за момента предпочитания. Вашата задача ще бъде да ги комбинирате по най-добрия за всички начин. Защото не можем да хапваме на закуска, обяд и вечеря торта, нали? Но пък освен здравословните и полезни ястия със зеленчуци, не можем да пропуснем вкусните домашни сладкиши.

В зимния сезон ви препоръчваме да наблегнете на топлите супички.

Те са идеални и за най-малките, защото имат почти лечебен ефект, богати са и на полезни вещества като витамини и минерали. Супичка можете да сготвите доста бързо, докато си говорите за нещата от деня с любимия човек или децата. За да сте още по-експедитивни, можете да си приготвите продуктите за всеки ден предварително. Ако сте решили да правите пилешка, от предната вечер почистете морковите, картофите, чушката, нарежете и приберете в хладилника. Така, когато се приберете вечерта, ще сложите водата да заври и после почти незабелязано за всички у дома ще можете да сготвите вкусна супа. Ако сте решили да готвите боб, накиснете го от предната вечер. И когато се приберете, той ще уври много по-бързо. Ако сте забравили, можете да се възползвате от т.нар. белен боб, който е без люспи, щади стомаха и увира за два пъти по-малко време.

За вкусна домашна закуска бихме ви препоръчали вкусните, неустоими рецепти за палачинки, бухтите на баба или традиционната за българската трапеза баница. Разбира се, те искат повече време и суетене, но пък ще имате готова закуска поне няколко дни. Разбира се, въпрос на лични предпочитания е дали баницата ще е със сирене, зелена или пък – защо не – с тиква.

Идеална закуска за работещите и предпочитащите здравословния начин на живот са различните смутита и зърнените закуски.

Те са подходящи и за междинна сутрешна закуска. Ако не сте техен почитател, можете да заложите на плодова пита или лек домашен сладкиш.

Изключително лесни за приготвяне са т.нар. разядки. В matekitchen.com ще откриете много вкусни рецепти от различни продукти. Те също са подходящи за деца, стига да нямат твърде пикантни продукти. Филийка със суров пастет или дип от леща е нещо много вкусно, направо неустоимо.

От сърце ви препоръчаме и пърленките. Можете да ги хапнете самостоятелно или в комбинация с нещо за мазане.

Обедното ви меню пък може да включи

сармички – лозови или зелеви, боб с кисело зеле, традиционната мусака, боб в гърне, бързите и лесни кюфтенца, печено пиле с картофки, както и по-сложните морски ястия – риби, скариди…

Като цяло обедните ястия могат да минат и към вечерното меню. Обикновено то трябва да е по-леко, затова съобразете предварително.

Добрата новина е, че ние от MateKitchen сме помислили за всички, които държат да се хранят здравословно или имат проблем, с който трябва да съобразят менюто си. В секцията „Специални“ ще откриете вегетариански и вегански рецепти, както и ястия, подходящи за хората с диабет. Можете да им се доверите напълно, защото са подготвени от специалисти и след консултация с експерт.

Ако търсите специални детски варианти, също ще сме ви полезни. Защото сме ви подготвили специална секция с детски ястия, които освен вкусни, са и полезни, и хранителни. Консултирани с д-р Райна Стоянова.

И така – втората стъпка от лесното и бързо справяне с въпроса „Какво да сготвя“ е ясна. Трябва ви план за седмично меню. Рецептите вече са налични – ще ги откриете в нашия сайт. Остава просто да ги комбинирате и да закупите необходимите продукти.

И накрая стъпка три – приготвяйте така храната, че тя да влезе в употреба „до последната троха“. За да не изхвърляте годни за консумация продукти и за са спестите пари, които можете да използвате за толкова други необходими неща.

Ако все пак в хладилника ви останат продукти, които не сте успели да оползотворите, разгледайте нашите рецепти за готвене с остатъци. О, да! Те са вкусни. И да – ще се харесат на членовете на вашето семейство. Можете да включите в процеса на готвене дори децата. Ползите ще са няколко – първо, ще заобичат готвенето като процес, второ – ще им бъде забавно, трето – ще прекарате време заедно. И не на последно място – ще изядат приготвеното с удоволствие, защото ще имат принос за крайния резултат.

Категорията „Вкусни рецепти с остатъци“ е посветена на мисията на Фондация “Mate Kitchen” в борбата с безразборното разхищение на храна. А тя е да информира, да дава практични съвети и да помага.

И не се стеснявайте. Ако измислите рецепта с остатъци, която искате да споделите, изпратете ни я. Така повече хора ще могат да й се насладят. И по-малко храна ще бъде изхвърлена.

Ето така. Ако спазвате нашите три стъпки, ще можете без проблем да се справите с вечния въпрос „Какво да сготвя?“. При това напълно професионално и с добри идеи. От нас рецептите, от вас реализацията.

Добър апетит!