Приготвянето на идеалната паста изисква не само техника, но и усет към детайла. Италианската кухня е известна със своите прости и в същото време изискани ястия, и готвенето на паста не прави изключение. Съчетанието от качествени продукти, умения и някои малки хитринки ще да ви донесе удоволствието от перфектно приготвеното ястие.

И като споменахме малките хитринки…

Да започнем с основните

 • Преди да приготвите пастата, прочетете указанията на опаковката. Обърнете внимание на съотношението между вода и паста и времето за варене. Има кори за лазаня, които се използват директно (instant) и такива, които трябва да се сварят предварително. Ще получите най-добри резултати, ако спазвате инструкциите на опаковката, а не тези, посочени в рецептата за приготвянето на самата паста.
 • Спагетите се слагат цели в тенджерата с вряща вода. Поставят се вертикално и това, че излизат от тенджерата, не бива да ви притеснява. Те омекват постепенно и се плъзват във водата. Препоръчително е да се разбъркват от време на време.
 • Солта при варене на пастата се добавя в момента, когато водата заври. Тя помага да се подчертае вкусът на пастата.
 • За варене на паста е добре да се използва голяма и широка тенджера с много вода. Класическото съотношение е 1 л вода на 100 г паста. Това позволява на пастата да се свари равномерно.
 • Честа препоръка е във врящата вода да се прибави малко мазнина, за да не се слепва пастата и да не залепва на дъното на тенджерата. Това обаче е грешка, защото олиото прави повърхността на пастата по-мазна и не позволява на соса да попие добре в нея. Ако съдът е голям, водата е достатъчно и разбърквате от време на време, добавянето на мазнина е напълно излишно.
 • При реденето на лазаня дъното на тавата се покрива с малко от доматения сос и първите кори се слагат върху него. По този начин лазанята не залепва и става по-сочна.
 • Канелоните се пълнят с изстинала плънка и се заливат със студен сос. По този начин се предотвратява напукването им.
 • Малко количество сварена паста може да се затопли, ако се постави в цедка и се полее с топла вода.
 • Пастата не се изплаква със студена вода, тъй като това отмива нишестето от нея. Вместо това се отцежда хубаво и се добавя веднага в соса за финални минути готвене. Така се запазват нейната текстура и вкус.
Пълнени канелони с доматен сос
Спагети със суров сос от авокадо в чиния, снимани отгоре

И още…

 • Запазете вода от варенето! В нея има нишесте от пастата и може да бъде използвана при приготвянето на соса.
 • След като сте отцедили пастата, може да я разбъркате с малко масло или зехтин, за да я предпазите от залепване.
 • Винаги е добре да опитвате пастата, преди да я извадите от тенджерата, за да се уверите, че е достигнала желаната степен на готовност (ал денте или мека). Ако предстои да довършите готвенето в соса, е добре да извадите пастата от тенджерата минута по-рано от посоченото на опаковката.
 • Експериментирайте с различни видове сосове за паста, добавяйте свежи подправки, сирена, песто, орехи и други съставки. Така ще внесете разнообразие във вашите ястия.
 • Използвайте качествена паста! Ще оцените разликата във вкуса на готовото ястие.
Порция паста със сушени манатарки, снимана отгоре
Фарфале със сос от кисело мляко и авокадо

Как готвят паста италианците

Разбира се, следвайки същите тези стъпки и съвети, но и с голяма доза кулинарно познание. На първо място е подбирането на правилната паста. Различните форми са подходящи за различни видове сосове. Дългата и тънка паста като спагети или лингуине се комбинира добре с по-леки сосове на основата на масло, докато паста с неравности като пенне, ригатони или фарфале е подходяща за плътни сосове.

Има тънкости и при сирената. Различни видове сирене се комбинират добре с различни сосове. Пармезанът е подходящ за сосовете на основата на домати, докато пекорино е отличен избор за сосове с по-плътна текстура.

Вместо просто да полеете сос върху варената паста, завършите готвенето на пастата в соса. Това й позволява по-добре да абсорбира вкусовете. Добрият сос за паста е деликатно съчетание на вкусове. Използвайте комбинация от свежи и консервирани съставки, като пресни домати и доматено пюре например, за да получите богат и многопластов сос.

Опитвайте непрекъснато и коригирайте подправките, ако е необходимо, докато получите съвършения сос.

Ползвайте пресни подправки

защото те издигат неимоверно вкуса на ястието. Добавяйте ги в края на готвенето, за да запазите тяхната свежест.

Нещо много характерно и важно за италианската кухня е, че в нея се ценят качествените съставки. Никакъв компромис – зехтин екстра върджин зехтин, прясно настъргани пармезан или пекорино, добре узрели домати, пресни подправки, правилните меса и колбаси.

Златно правило при приготвянето на паста е да не се прекалява с количеството сос. Пастата трябва да бъде леко покрита със сос, а не да плува в него. Това позволява на вкуса й да се прояви. А ако искате наистина уникален акцент, запържете сварената паста за кратко в тиган с малко масло, преди да добавите соса. Това придава вкусна хрупкава текстура.

Пастата трябва да се консумира веднага след като е приготвена. Имайте предвид, че тя продължава да абсорбира течност, така че ако не планирате да сервирате веднага, оставете я леко недоварена и завършете готвенето й в соса точно преди да поднесете.

Когато смесвате пастата със соса, използвайте широк и плитък съд. Това улеснява равномерното смесване на съставките и покриване на пастата със сос.

Ако си нямате любима рецепта с паста, опитайте някоя от нашите. Със сигурност ще намерите вкус, който ще ви допадне.

Приятно готвене и добър апетит!