Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови, хранителни качества и лечебни свойства, известни още на древните гърци.

Появява се преди около 5000 години в централна Азия, след което е разпространен в Средиземноморието, Африка, Америка и Австралия.

Съществуват над 60 вида моркови в различни цветове. Оранжевият е култивиран от холандски градинари през XVI в.

Полезен е, защото…

Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали (желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт), пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.

Лекува и разкрасява

От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А, или бета-каротинът, който е виновен за оранжевия цвят на зеленчука. Освен че помага да запазим очите си здрави, витамин А често е наричан „витаминът на растежа”, тъй като е необходим и за правилното развитие на организма на бебетата и децата. Участва в изграждането на костите и зъбите, изключително полезен е за кожата – прави я сияйна и помага при лечението на акне; има доказани свойства на антиоксидант, предпазва от злокачествени заболявания, действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Зеленчукът е полезен за диабетиците, които често страдат от дефицит на витамин А.

Витамин С подсилва имунитета, а витамините от групата В подобряват паметта и концентрацията, борят се със стреса и анемията.

Витамин Е се бори с малокръвието, помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия.

Съдържащата се в нектарите и соковете от моркови целулоза има благотворно въздействие върху храносмилателната система, освобождава тялото от токсините, подпомага провеждането на диети.

Калият нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Йодът, съдържащ се в морковите, ги превръща във важна добавка към менюто на хората, страдащи от заболявания, свързани с понижаване функцията на щитовидната жлеза.

По съдържание на фитонциди ( вещества, които „убиват” лошата микрофлора в устата) морковите почти не отстъпват на лука и чесъна. Ако изядете един пресен морков, количеството микроби в устната кухина значително намалява.

Сокът от моркови е чудесно лактогонно средство (увеличава кърмата).