Вероятно ще се изненадате да научите, че много таченият по нашите географски ширини праз е една от най-старите кулинарни култури. Той притежава широк спектър от важни за човешкия организъм хранителни вещества и антиоксиданти, поради което още от най-древни времена е използван и като  лекарство.

Произход и интересни факти

Празът притежава хилядолетна история. За първоначална дестинация на произхода му се счита Средиземноморието. Любопитно е да научим, че празът присъствал като важен дар, който египтяните поднасяли на боговете на съня и сенките. Друг интересен факт за този зеленчук се свързва с фараона Хеопс. Когато древноегипетският владетел искал да изрази признателност към своите жреци, той им дарявал 100 връзки праз, 1000 круши и един бивол.

Поради свойството си да засища бързо глада, празът често присъствал в менюто  на римляните и гърците. Смята се, че по нашите земи е пренесен от турците.

Четири доказани ползи на праза

1) Празът е важен източник на витамини и минерали. В голямо количество този зеленчук съдържа:

  • витамин А и С, които имат първостепенно значение за развитието и укрепването на имунитета.
  • витамин B9, познат под наименованието фолиева киселина, която е важна за протичането на здравословна бременност и намаляван риска от развитие на малформации в плода и преждевременно раждане.
  • витамин К, който участва в костния метаболизъм и поддържа костите здрави.

Освен тях в малки количества празът съдържа витамини от група B, както и желязо, калий, калций магнезий, натрий и фосфор и цинк.

2) В праза има голямо количество от веществото алицин. То притежава антивирусни и антибактериални свойства. Ето защо в народната медицина празът често се среща като средство за борба с инфекциите.

3) Редовната консумация на този зеленчук подобрява чревната флора. Причината е, че празът съдържа разтворима фибра, наречена инулин, която служи като храна на добрите бактерии в човешкия организъм и засилва имунната система.

4) Празът е нискокалоричен и бързо засища, което го прави идеално средство за борба с излишните килограми.

Освен посочените полезни качества, консумацията на праз по време на вечеря улеснява храносмилането. Това пък от своя страна спомага за пълноценен и дълбок сън през нощта.

Лечебните свойства на вкусния праз

При затруднено уриниране в следствие на песъчинки или камък в бъбреците се препоръчва ежедневна консумацията на 2 с. л. прясно изцеден сок от праз.

В старите книги за народна медицина ще откриете лек за отит (възпаление на ушите). Той се приготвя отново от изцедения сок. Старите лечители съветват  на всеки няколко часа да се капват по 3-4 затоплени капчици сок от праз в болното ухо.

В резултат на високото съдържание на витамин К в праза редовната му консумация намалява риска от появата на хронични възпалителни заболявания като астма, диабет, ревматоиден артрит и др.

Разбира се, употребата на праза за лечение винаги трябва да бъде с повишено внимание. Особено при хората, които страдат от проблеми с храносмилателната система, консумацията на този зеленчук е противопоказна.

Автор: Илина Карауланова