Затваряме последната седмица на слънчево-дъждовния месец май с нова порция вкусни рецепти, които сготвихме за вас. Вярваме, че ще ви вдъхновят да пошетате край печката, въпреки че, ако трябва да сме честни, денят вече е достатъчно дълъг, за да оползотворяваме всяка възможна минутка от него навън. Затова сме се постарали нашите предложения да ви отнемат възможно най-малко време, без да правите компромис с вкуса.

Традиционно започнахме седмицата с нещо сладичко, взето назаем от южните ни съседи. Гръцкият кейк с орехи и локум е от онези вкусни рецепти, които всеки път ни доказват, че сладостта на живота е в малките неща. Парче от него, чаша кафе, любима книга или лежерен разговор със скъп човек – какво повече ни е нужно, за да си починем от напрежението на делника. За да забъркате и изпечете кейка, ви е нужен малко повече от час. Добре е да се охлади, преди да го поднесете, но от опит знаем, че това е невъзможно.

Да преминем към соленото

Ценителите на ракията могат да намерят подходящо мезе за нея във всеки сезон. Онези от вас, които чакат на пазара да се появят хубави пресни зеленчуци, ще оценят нашето предложение за ракиена салата. С нея събираме в една чиния най-вкусното от късната пролет – сочни домати, свежа маруля, зелен лук и чесън, ароматен магданоз и зелена люта чушка. Добавили сме и няколко маслини за разкош, както и кубчета сирене „Дунавия“.

След кратък престой на българска земя отскочихме и до Италия, за да изпробваме една от техните вкусни рецепти – тази за фокача. Това е традиционен плосък хляб, който е по-тънък от питка и по-дебел от пица. Отгоре може да се гарнира с маслини, домати, прошуто, лук, гъби или само морска сол. Ние ви направихме фокача с тиквички и люта чушка. Традиционно италианците я поднасят преди основното ястие или пък заедно с него. Ако трябва да сме откровени обаче, преспокойно може да се нахраните с нея и някакви мезета. Приготвите ли си я веднъж, със сигурност ще има и втори път.

Вкусни рецепти за по-сериозно хапване

Какво ще кажете за пълнено пиле? Но не с ориз, а с нещо много по-простичко – стар хляб, дробчета, лук и подправки. Тази рецепта е значително по-лесна за приготвяне от традиционното пълнено пиле, защото тук няма ориз, за който да се притеснявате дали ще се сготви добре. Няма и сърца и воденички, които са мускулна тъкан, и трябва да минат предварителна термична обработка. Всичко се забърква за буквално 20 минути, пълни се в пилето, печете и след това си облизвате пръстите.

Към пълненото пиле може да предложите и хрупкави пържени картофи. С удоволствие споделяме с вас тайната за винаги перфектна коричка – предварително бланширане и след това овалване в царевично брашно. Но! Бързаме да уточним, че рецептата се отнася само за стари картофи. В пресните има много вода и при тях готвенето се подчинява на други правила. Те са най-вкусни пържени или изпечени цели с копър и чесън.  

Желаем ви кулинарно вдъхновение и добър апетит.