Отново е онова време от годината, когато мислим какви салати, предястия, сладкиши и други разкошотии ще сложим на празничната трапеза. Независимо колко трудни са времената, през декември въображението и кулинарното творчество винаги вземат превес, дори ако трябва да направим от нищо нещо.

Вероятно вече обмисляте какво ново и различно да приготвите този път. Дали да не се фокусирате върху предястията и салатите, дали най-сетне да не се осмелите да замесите питка, или да промените изцяло празничната концепция.

За празник, когато имате гости и искате да сте пълноценен участник в забавлението, а не да сновете насам-натам, за да довършвате, сервирате или отсервирате, е по-практично да помислите за студени предястия. Слагате ги на масата и не се налага да ставате повече. Те пък не влошават вкусовите си качества, така че да бъдат пренебрегнати и да останат неизядени.

Ако се чудите с какво да изненадате гостите си и да празнувате заедно с тях, а не да готвите до последно, предлагаме ви няколко хитри идеи. Можете да ги приготвите предварително, да си починете няколко часа и след това само да ги наредите в платата и да ги поднесете.

Студени предястия с палачинки, бутер тесто, кори за баница

Солена палачинкова торта

Солената палачинкова торта е много ефектно предястие, с което винаги ще впечатлите гостите си. Ако искате да сте сигурни, че вкусът ще е перфектен, е добре да приготвите палачинките сами. Важна подробност е да добавите към сместа малко сода бикарбонат, защото ви трябват не тънки като вестник палачинки, а по-плътни и пухкави, защото трябва да държат няколко вида плънка.

Солена палачинкова торта, снимана отстрани
Триъгълно парче бърз пай със спанак в синя чиния, снимано отпред
4 кошнички от кори за баница с шунка и зеленчуци в продълговата синя чиния, снимани отгоре

Пай с бутер тесто и спанак

Един по-елегантен прочит на комбинацията от спанак, сирене и бутер тесто – вместо традиционните банички, избрахме да ги превърнем в бърз пай. Бърз е, защото не се налага да месите тесто, а ползвате готово бутер тесто. И, разбира се, е идеален, когато изстине.

Кошнички от кори за баница със зеленчуци и шунка

Солени кошнички можете да напълните с всичко, което въображението ви роди. Нашата плънка минава за приготвена от остатъци, защото лукът и чушката са по половин брой. Сиренето, кашкавалът и шунката пък са в количество, което обикновено намираме в хладилника в събота, преди да го освободим за традиционния седмичен пазар. Чудесна рецепта, с която да оползотворите всички малки парченца от това или онова, които остават от подготовката на празничната трапеза.

Солени кексчета и други глезотии

Солени мъфини с бекон на бял фон и чаша кафе в центъра
Картофени кексчета със сирене, поднесени на хартия за печене с чери домати, снимани отстрани

Солени мъфини с праз и бекон

Бекон, праз, малко кашкавал… Стават много елегантни и са чудесно предястие, което да поднесете за празниците. Най-хубавото е, че са по-вкусни, когато изстинат, защото тогава вкусът от праза и бекона е по-отчетлив.

Картофени кексчета със сирене

Хубаво е простичките рецепти да ни изненадват по такъв вкусен начин. А тази освен всичко друго е и икономична. За по-малко от 10 лв. ще си направите 12 разкошни картофени кексчета, които са еднакво вкусни и топли, и студени. За празнично предястие, за излет сред природата или за градинско парти – идеални са!

Шункови пънчета със сирене подредени върху плочка, заснети отгоре и декорирани с пресни подправки и зеленчуци
Печени пълнени чушки с цедено мляко и орехи заснети отгоре и декорирани с пресни подправки

Пълнени шункови рулца

Тези пълнени шункови рулца ще ви станат любими. Рецептата съчетава три продукта, които рядко се сещаме да съберем в една чиния. Това са свежата краставица, печените чушки и чесънът. Ако досега не сте ги опитвали заедно, ще останете много приятно изненадани и със сигурност ще започнете да си я приготвяте по-често.

Пълнени печени чушки с цедено мляко и орехи

Разкошно свежо предястие, което е подходящо за зимната трапеза, тъй като балансира преобладаващите тежки вкусове. Приготвя се лесно, а гостите ви ще останат очаровани.

Студени предястия за хапване с ръка и бонус идея

Панирани топчета от сирене със слънчогледови семки заснети отгоре
Парти кюфтенца със сусам заснети отгоре, декорирани с пресни зеленчуци

Панирани топчета от сирене и слънчоглед

Това, което ни харесва в тази рецепта, е, че панировката запазва свежия вкус на чесъна и магданоза. От загряването в тигана те не се готвят, а само отпускат ароматите си и овкусяват сиренето по чудесен начин. Слънчогледовите семки пък придават приятна хрупкавост. Може да си хапнете топчетата възпитано, с нож и вилица. Ние обаче ви предлагаме да си ги взимате с ръце. По-вкусно е така.

Парти кюфтенца със сусам

Тази рецепта ще ви свърши чудесна работа, когато очаквате гости, но не искате да слагате тежки софри, а предпочитате сбирката да бъде по-коктейлна. Парти кюфтенца, бързи хапки, лесни брускети, различни сирена, мезета и нарязани подходящи пресни зеленчуци – това е повече от достатъчно.

Хапки със сирене бри и босилек, поднесени с чери домати, снимани отгоре
брускети с авокадово чимичури отблизо украсено чери домати и прясно авокадо
Пълнени круши с козе сирене и орехи заснети отстрани

А ако искате нещо по-различно, непременно направете пълнени круши с козе сирене. Те са ефектно предястие, с което гарантирано ще оберете овациите. Особено ако го поднасяте на хора, които ценят нестандартното в храната. Рецептата съчетава по много приятен начин сладостта на крушата и кленовия сироп с по-острия и солен вкус на козето сирене. Балансират се чудесно, а хрупкавите печени орехи са перфектният завършващ вкуса елемент.