Възможно ли е да имаме на масата си вкуснотии, които сме приготвили с ограничен бюджет? В менюто ни изведнъж си появиха толкова много нови продукти, обикновено гостуващи от националните кулинарни традиции на други държави, че изведнъж домашното готвене придоби нови измерения. Нови финансови измерения най-вече. Думи като практичен, икономичен, а за разумен пък да не говорим, станаха неуместни. Сьомгата, маскарпонето, авокадото, пармезанът, руколата, фенелът, балсамовият оцет и т.н. продукти се превърнаха в норма и да се готви без тях стана едва ли не осъдително.

Знаете, че ние от Mate Kitchen сме последните, които ще ги отрекат. Не е и необходимо. Ние също ги ползваме в нашите рецепти, но имаме и други. Такива, които влизат в границите на разумно-икономичното, но най-вече на вкусното. Които се приготвят не с „обикновени“, а с най-нормални продукти като картофи, сирене, яйца, ябълки, зеле, чушки, домати, месо и т.н.

Избрахме за вас

10 вкуснотии, съобразени със сезона

и всяка от тях може да приготвите за по-малко от 10 лв. Има и супа, има и основно, има и десерт. Разбира се, и нещо апетитно за семейна неделна закуска. Защото искаме да ви е вкусно и знаем, че това е съвсем реално и възможно на цена, която не е демонстративна.  

Това е идеалната съботно-неделна закуска, а най-хубавото е, че за този солен кекс дори не е необходимо да пазарувате специално. Продуктите са в количества, които предполагат, че са ви останали от друго готвене или пък сте избутали назад по рафтовете в хладилника и сте забравили, че са там.

Получават се 8 питателни порции срещу скромните 4,61 лв. общо.


Мързелива баница с гъбена плънка
Мързелива баница с гъбена плънка

Всяка „мързелива“ рецепта е добре дошла, особено в делничните дни, когато хем ни се иска нещо по-така, хем нямаме време да си го приготвим. Пакет готово тесто, гъби, лук, чесън масло, малко подправки и готово. За час и нещо хапването е готово. Може да си направите баницата за лек обяд или вечеря, а ако не я изядете цялата, на следващия ден да я нарежете на парчета и да я поднесете за следобедна закуска.

Получавате 6 порции за 8,30 лв.


Какво ще кажете за топла супа

Бобена чорба с пушени гърди
Бобена чорба с пушени гърди

Бобът е скромна, но изключително вкусна храна, която доста несправедливо е изпращана на трапезата на бедните хора. Ценителите на доброто похапване обаче добре знаят какво да изберат. С повечко джоджен и суха люта чушка тази питателна чорбица е достатъчна сама по себе си за едно засищащо хапване. Не ви трябва нищо друго, само някоя и друга филийка хляб.

Получавате 4 порции за 7,48 лв.

А хубавото е, че може да я приготвите още по-икономично, като вместо пушени гърди, вземете пушено рагу.


Крем супа от тиква
Крем супа от тиква

Ако не се страхувате от кулинарни експерименти, непременно трябва да опитате тази крем супа, в която има не само тиква, но и червена леща, лук (или праз), чесън и течна сметана, за да бъде наистина засищаща и вкусна. Според китайската медицина оранжевите зеленчуци подобряват настроението, помагат в борбата с умората и апатията, облекчават главоболието. Какъв по-добър избор за този сезон?

6 порции за 3,75 лв.


Щом ще са икономични вкуснотии, нека да има и

нещо по-засищащо, подходящо за основно хранене

Картофени кюфтета
Картофени кюфтета

Сигурни сме, че сте опитвали не един и два варианта на картофени кюфтета. Ние също и сме категорични, че стават най-вкусни, когато в тях има сирене. Не много, за да не се отпусне сместа и кюфтетата да се разпаднат в тигана, но достатъчно, за да им даде от своя специфичен вкус и соленост. В комбинация с настъргания лук и магданоза става просто велико.

4 порции за 5,42 лв. звучи наистина добре, нали!


Пържени сухи чушки с яйца по селски
Пържени сухи чушки с яйца по селски

Тези пържени чушки с яйца ще ви пленят заради аромата, който се разнася из кухнята, когато попарите чушките, а след това и заради вкусната комбинация с яйца. Те обаче не трябва да са разбити старателно, а само обърнати два-три пъти, колкото жълтъкът да се пукне и да смеси с белтъка. Ако измежду чушките се случи да има и някоя люта, ще ви се насълзят очите от удоволствие.

Това е от онези ястия, които не само засищат глада, но хранят душата – срещу 6,52 лв. за 2 порции.


Бяла каша с пилешко месо
Бяла каша с пилешко месо

Бяла, гъста, с повечко чесънче и задължително да е направена с пилешки бульон, а не с вода. Съвършенството понякога приема много простичка форма и това ястие го доказва за пореден път. По-скромно е от фрикасето, на което се прави застройка с жълтъци и кисело мляко, но не му отстъпва по вкус. Тази рецепта е решение за сварено пилешко, което ви е останало от друго готвене и не сте му намерили приложение.

4 порции за 3,67 лв.


Апетитно пиле с корнфлейкс
Апетитно пиле с корнфлейкс

Това е от вкуснотиите, които често хапваме навън, в заведение, но без проблем можем да си приготвим и вкъщи. Наистина е лесно, а пък и ни дава реална представа за цената на това, което консумираме в заведенията.

От 500 г пилешко филе получавате 3 порции на стойност 9,61 лв.


Приготвили сме ви и две вкуснотии за десерт

https://matekitchen.com/recipes/plodov-sladkish-s-kompot-ot-kajsii/
Плодов сладкиш с компот от кайсии

Този десерт носи вкуса и уханието на бабината кухня. Рецептата е съвсем проста и основната съставка в нея, както подсказва името й, е компотът от кайсии. Ще ви трябват не само плодовете, но и сокът. С него накрая ще сиропирате изпечения и охладен сладкиш. Кайсиите пък се подреждат на дъното на тавата и когато обърнете изпечения сладкиш, се получава наистина ефектно.

Получавате 6 или 8 порции (зависи колко големи парчета ще отрежете) за 7,43 лв.


Ябълкова торта
Ябълкова торта

Лек и фин десерт, тази ябълкова торта се разминава с традиционните представи за торта. Няма нито крем, нито редове от блатове. Само деликатният вкус на масло, ябълки и канела върху нежен, пружиниращ пандишпан.

Получавате 6 или 8 порции (зависи колко големи парчета ще отрежете) за 6,30 лв.

Ето че е възможно да се готви апетитно и икономично – започнахме с избрани вкуснотии за по-малко от 10 лв. Още предложения в този ценови диапазон можете да намерите тук.