Еуфорията от 15 септември отмина, но след нея отново влизаме в ритъма училище-работа-уроци-бързане-бърза вечеря-липса на време. И така всеки ден през следващите 9 месеца. Мобилизацията е на 200%, всяка секунда е разчетена, място за излишни движения няма.

От всичко това обичайно страда времето, в което можем да спрем, да хапнем спокойно топла и домашно приготвена храна, да сме заедно и да обсъдим всичко, което е минало през нас през деня.

За да не бъде семейната вечеря генератор на допълнителен и напълно излишен стрес, ви предлагаме 17 лесни и бързи рецепти, от които и най-капризните на масата ще останат доволни. Приготвянето на всички отнема около час-час и малко, което е съвсем прилично за делнична вечер. В повечето от тях можете да включите децата да помагат, а порасналите дори изцяло да натоварите с отговорността по изхранването на семейството.

Пилето се готви най-бързо   

Пиле с корнфлейкс

За тази рецепта не ви трябва кой знае какво. Пилешко филе, подправки, яйца, брашно и съвсем обикновен царевичен корнфлейкс, за да получите хрупкавия ефект. С подправките може да импровизирате по ваш вкус. Децата харесват много пилето с корнфлейкс, защото филенцата са хрупкави и се ядат с ръце.

Порция пиле с корнфлейкс, поднесено с купичка бял сос и чери домати
Порция хрупкаво пиле с марината от водка в светлосин тиган, снимана отпред
Порция задушено пилешко с кашкавал и топено сирене
Пилешки хапки с кашкавал, гарнирани с чери домати и люти чушки, снимани отстрани

Задушено пилешко с кашкавал и топено сирене

Задушено пилешко с кашкавал и пушено топено сирене, сготвено в гювеч звучи примамливо апетитно дори и да не харесвате пилешко месо. В него има гъби и сметана за още по-наситен млечен вкус, плътност и аромат. Получава се деликатно ястие с мек вкус, а сосът има приятен опушен аромат от сиренето.

Пилешки хапки с кашкавал

Ако имате 100 г кашкавал и сварено пилешко филе, с което не знаете какво да правите, слагайте бирата в хладилника и запретвайте ръкави! Хапките ще са готови за половин час. Ако тепърва ще варите месото, ще ви е нужно малко повече време, но пак е лесно и бързо готвене. Наборът от продукти за панировката е минимален – брашно, яйца, настърган кашкавал, черен пипер и магданоз.

Бърза вечеря в стил домашен fast food

Чеснов хотдог

Бърза, лесна и вкусна рецепта, която е доказателство за гениалността на простичките неща. В случая – масло, смесено с накълцан чесън и пресен магданоз. Добавката, която издига обикновената запечена питка с кренвирш и кашкавал от нещо за хапване на крак и набързо до вечеря. С няколко вида сос за топене, може би бърза, непретенциозна салата и задължително чаша студена бира.

Телешки бургер

Чеснов хотдог в багета с кашкавал, поднесен с бира и декориран с пресен босилек и чери домати
пълнени кренвирши с гарнитура салата отгоре
Телешки бургер заснет отгоре, поднесен с пържени картофки и люти чушлета
Пица с шунка и кашкавал заснета отгоре, поръсена с моцарела, чери домати и пресен босилек, положена на стара дървена маса

Ще се изненадате, но дори типичната улична храна се радва на своята по-добра версия, когато бъде приготвена вкъщи. Отговорът на въпроса “Защо” идва от само себе си – защото знаете какви продукти ползвате и можете да я направите точно по ваш вкус. Без никакви отклонения и компромиси. Ако не вярвате, опитайте и ще се убедите сами. Гарантираме ви, че ще повторите опита много скоро.

Пица с шунка и кашкавал

С готово тесто приготвянето на домашна пица отнема по-малко от час. Шунка и кашкавал е класика, но тук може да оставите децата да се вихрят.

Вечното спасение – яйца

Яйца на фурна с пюре от картофи

Наличните в хладилника яйца винаги са решение, но не може да ги предлагате само пържени. Върху канапето от картофено пюре иначе невзрачните яйца на фурна се превръщат в чудесно лесно ястие. Особено ако преди поднасяне ги поръсите с малко червен пипер. Или пък за разкош, преди да мушнете тавата във фурната, настържете отгоре малко кашкавал.

Яйца на фурна върху пюре от картофи, сервирани в чиния, снимани отстрани
Кренвирши с яйца в гювече, обърнати в чиния и снимани отгоре
Порция шунка със сирене и яйца на фурна, поднесена със зелена салата

Кренвирши с яйца в гювече

За бързо хапване, особено в препускащите делнични дни, комбинацията от кренвирши с яйца е най-лесното решение. Ние добавихме нещо допълнително, за да бъде ястието не само бързо, но и с отличителен вкус. Затова в сместа има крема сирене и готварска сметана и сготвихме всичко в гювече. Така бързата вечеря става осезаемо по-питателна, с пухкава и мека текстура и отличителен млечен вкус.

Шунка със сирене на фурна

Шунка със сирене на фурна се приготвя с малко, но точно подбрани продукти. Масло, а не олио. Галета, щедро поръсена отгоре, за да се получи хрупкава коричка. Яйцата трябва да са големи и в идеалния случай от домашни кокошки. Никакъв компромис с качеството!

Нещо интернационално за вечеря

Паста на фурна с доматен сос и пармезан

Когато си готвите паста на фурна, е желателно да ползвате пенне ригате. Те са къси и поемат по-добре соса. Разбира се, може да направите рецептата с каквато паста имате вкъщи, но все пак е по-добре да е къса. Нужни са ви и доматено пюре, лук, може би скилидка-две чесън, пресен босилек, моцарела и пармезан. Истински италиански минимализъм.

Оризови спагети със свинско и зеленчуци

Пикантни оризови спагети със свинско и зеленчуци са вкуснотия, на която няма как да откажете. Китайците са най-големите консуматори на свинско в света и винаги са готови да ни изненадат с нещо интересно и различно. Хрупкави моркови, чушки, чесън, люти чушки, месце, соев сос и мед. Продуктите не са много, но пък заедно са истинско вълшебство. Трябва да имате само достатъчно дълбок тиган, за да ги смесите в него.

Порция паста на фурна, снимана отстрани
Порция оризови спагети със свинско месо и зеленчуци, поднесено в бяла чиния
Порция пиле със зеленчуци, мед и соев сос, поднесено с купичка соев сос и дървени клечки за хранене
Картофи със сметана, бекон и топено сирене, сервирано в чиния и прозрачен съд, със сол, шарен пипер, чери домати и магданоз, снимано отстрани

Киш с бекон, лук и кашкавал

Рецептата е мултикултурен микс – френски корени, английски повей от бекона и българска следа с кашкавала. Подходяща е за случаите, когато искате да впечатлите с вкус, без да прекарвате часове над печката. Може да се получи с минимален набор от продукти, комбинирани по най-добрия начин. А беконът и лукът са класически кулинарен тандем.

И още нещо…

Крокети от бяла риба

Чудесен начин да вкарате в менюто си повече риба, но извън клишето пържена, печена на скара или на фурна. Децата, които иначе отказват да ядат риба, я харесват, поднесена по този начин. Ако я поднесете и с чеснов сос, е твърде вероятно крокетите да не стигнат за всички.

Крокети от бяла риба в правоъгълна чиния, о тях купичк с бял сос, снимани отгоре
2 гювечета със сирене и луканка върху дървена дъска, снимани отпред
Картофи със сметана, бекон и топено сирене, сервирано в чиния и прозрачен съд, със сол, шарен пипер, чери домати и магданоз, снимано отстрани

Гювечета със сирене и луканка

Много мераклийски гювечета, в които има сирене, луканка и пресен домат. Готвят се бързо и са изключително вкусни. Задължително поръсете с чубрица, преди да сложите гювечетата във фурната. Тя дава хубав вкус и аромат, а и се комбинира много добре и със сиренето, и с доматите. Лютото чушле накрая е по желание, а напитката – по ваш избор.

Картофи с бекон, сметана и топено сирене

Докато картофите се варят, може да си приготвите соса. След това само слагате съставките в тавата и запичате. Тъй като всичко в ястието вече е преминало термична обработка, то влиза във фурната колкото да се смесят вкусовете и да се запече кашкавалът. За по-ефектно представяне може да разпределите картофите и сметановия сос в отделни гювечета и да поднесете запечените картофи с бекон в тях, а не в чиния. Така ще ги запазите топли за по-дълго, защото гювечето изстива бавно.

Гевречета от кайма и плънка от сирене и яйца, сервирани в две чинии, с лук и чери домати, едната чиния на преден, другата на заден фон, снимано отстрани
Порция от 3 парчета руло от кайма гарнирани в кафява чиния с моркови, броколи и карфиол
Огретен с картофи и сирене, поднесет с домати и люта чушка

Гевречета от кайма с плънка от сирене и яйца

Кайма, овкусена с точните подправки, оформена като гевречета и напълнена със смес от сирене и кашкавал, а след това изпечена във фурната. Хем е вкусно, хем е лесно, хем е различно от традиционните рецепти с кайма, които всички въртим вкъщи. Ако ви се ще да разнообразите, ето ви вкусна идея. И практична, защото тези гевречета от кайма реално се готвят сами.

Огретен с картофи и сирене

Хубав огретен става с повече сирене, по възможност мазно. То се отпуска във фурната и вкусът му попива в картофите и ги посолява допълнително. Затова бъдете внимателни, когато солите. Другата тайна е да настържете кашкавал върху огретена, малко преди да го извадите от фурната. Той се разтопява и се запича, а мазнината, която си пуска, влиза между картофите и ги овкусява допълнително.