„Различни“ рецепти със спанак?!? Знаем, че някои от вас са повдигнали недоверчиво вежди още докато са чели заглавието. 12 е много, вероятно ще кажете. Спанак с ориз, баница със спанак, супа от спанак, агнешко със спанак, евентуално спаначено пюре, може би и кюфтета и… свършиха. Всъщност не са. Те са само началото, добре познато и изпитано в кухнята на всеки български дом, но съвсем не всичко, което спанакът може да ни предложи.

Сякаш напоследък спанакът се превръща в новата кулинарна мания. Той не е нещо екзотично и чуждоземско, вирее успешно по нашите географски ширини от много години, познаваме го, но като че ли изведнъж го преоткрихме.

Вероятно една част от обяснението за това е, че спанак вече можем да си купим целогодишно. Другата е, че се научихме да го консумираме суров и това ни откри цял един нов вкусен свят. Сега знаем, че със спанак можем да си направим великолепна свежа салата, да го добавим в сандвич вместо маруля или айсберг, да си забъркаме здравословно смути, да спретнем бърза разядка и още, и още.  

Събрахме за вас

12 рецепти със спанак, които непременно трябва да опитате

Има и за закуска, за обяд и за вечеря – надяваме се да ви изкушим.

Спанак с кисело мляко сервирано в чиния, снимано отгоре
Свежа салата от листа от спанак, цвекло и моркови, в кафява чиния, поръсена със запечен сусам
крем супа от спанак със сметана, брускети и черен пипер

Като за начало с нещо за разяждане, иначе казано спанак с кисело мляко. В купичката има микс от задушен в масло спанак, кисело мляко, сирене и чесън. Всеки от продуктите се смесва с останалите вкусове, но и запазва своята уникалност. На препечена филийка, крекер или пък пухкава питка е просто великолепно. Между другото, можете да направите разядката и със суров спанак.

А можете да го комбинирате с червено цвекло, моркови и сусам за апетитна фитнес салата. Ще ви хареса, без изобщо да сте фитнес маниаци. Специалният й и различен вкус идва от балсамовата редукция, с която се овкусява тя. Със същия успех може да ползвате и редукция от нар или микс от балсамова редукция и сос от касис.

Наситете масата със сочно зелено с купичка крем супа от спанак с платен, наситен вкус. В тази рецепта той идва не от картофи или ориз, а от хубав бешамелов сос и застройка от сметана и жълтъци. Става истинска витаминно-протеинова бомба с великолепен вкус. Ако обичате спанак, няма как да останете безразлични към нея.

Нещо по-сериозно за ядене със спанак

Спаначен пай със синьо сирене и яйца може да ви прозвучи странно, предвид факта, че в България паят не е много разпрострнанен. Освен това се хапва предимно като десерт с плънка от ябълки или круши. Ние решихме да ви покажем, че той може да бъде вкусен и като основно ястие. Спряхме се на пролетен вариант със спанак, зелен лук, яйца и синьо сирене за разкош. Рецептата е побългарена, защото в плънката има и кисело мляко.

Спаначен пай със синьо сирене и яйца
Просеник със спанак

Просеникът е традиционна рецепта от Северозападна България, която със сигурност ще ви стане любима. Тя е много вкусно доказателство, че смляната царевица не се ползва само за качамак, а може да се превърне и в други вкуснотии. Надяваме се с тази рецепта за просеник със спанак да ви накараме да преосмислите някои свои концепции, свързани с храната.

Сандвич с мека бяла питка, хрупкав запечен бекон, листа свеж спанак и рохко яйце. Щом отхапеш, жълтъкът се разтича и овкусява всичко. Съвършенство в няколко прости продукта, но събрани с любов във великолепна комбинация за разглезваща късна закуска (или брънч, както стана модерно да я наричаме), за обяд с порция пържени картофки и студена бира или… Всъщност, няма нужда да се ограничаваме. Този сандвич е подходящ за всяко време от денонощието, когато почувствате глад.

Срязан през средата сандвич със спанак, яйце и бекон, сниман отгоре
Спаначени кюфтета, подредени в правоъгълна чиния, снимани странично отгоре

Чудни спаначени кюфтета с кашкавал и много подправки. Лесни са за приготвяне, пекат се във фурната, ако държите пърженото в менюто ви да присъства възможно по-рядко, могат да се хапват и топли, и студени. Поднесени с млечен сос, ще ви вдъхнат усещане за пролет и свежест. Положителното настроение е просто съвсем логичното следствие от това.

По-различна закуска

Готови сме да се обзаложим, че няма по-вкусни бутерки със спанак, сирене и кашкавал от нашите. Както и по-лесни за приготвяне, впрочем. Те са меки, пухкави, леко сладникави заради лука и спанака и се топят в устата. Еднакво апетитни са и топли, и студени. Ако си падате по традиционните вкусове, сложете щипка джоджен вместо ригана. Той е класическа подправка за спанак.

Бутерки със спанак, сирене и кашкавал, сервирани в чиния, с магданоз, чери домати и чесън, снимани отстрани
Спаначени мъфини сервирни в чиния, снимано отгоре
Дюнер с моцарела и спанак, поднесен върху кръгла дървена дъска

Обичаме тази рецепта, защото е много сполучлива и гарантира винаги ефектен и вкусен резултат. Те ще разнообразят приятно съботно-неделните сутрини. Направите ли бутерките веднъж, ще си спечелите любовта на всички вкъщи.

Обичаме и спаначените мъфини. Ако търсите рецепта, която да съчетава тесто и свежест в една хапка, тези спаначени мъфини са точно за вас. Леки, пухкави, въздушни – те са перфектната закуска или следобедна закуска, но без притеснение може да ги поднесете и като предястие.

Много любима пролетна закуска/следобедна закуска е дюнерът с моцарела и спанак. В арабската питка завиваме задушен спанак, пресни домати и моцарела. Получава се свежо и засищащо хапване, с което да се подкрепите, когато гладът настъпи, без да отивате в нездравословни крайности. В него няма нищо пържено или вредно, така че можете да го предложите и на децата.

А защо не и смути със спанак…

… и ябълки, моркови и лимонов сок. Няма нужда да сте на специален режим, за да се освежите с тази витаминна бомба. За начало на деня, като междинна закуска или просто ей така, защото е вкусно, събуждащо и тонизиращо.

Смути със спанак ябълки и лимон в две чаши, снимани отпред
Две чяши смути с авокадо, морков и спанак върху дървена дъска, снимани отпред

Или пък с авокадо, моркови и пресен джинджифил. В него има и магданоз и ленено семе. Заедно те се грижат за доброто ви общо състояние и тонус, а за лененото семе и джинджифила стомахът ви ще е особено благодарен. Благодарение на зрялото авокадо смутито действа не само енергезиращо, но и засища. Знаете, че то е източник на полезни мазнини, от които организмът ни неизменно се нуждае. Да не забравяме и свежия зелен цвят, който ще ви зареди с добро настроение.

Разбира се, винаги можете да се доверите на познатите рецепти със спанак

Агнешкото със спанак и ориз е една от любимите пролетни рецепти, а също и любим начин да претворим в нещо ново и вкусно останалото от великденската трапеза агнешко. Става още по-вкусно, когато вместо вода използвате соса, който се е отделил в тавата при печенето на агнешкото. Всички чудесни вкусове и аромати са се събрали в него и съответно отиват в ориза и всъщност оживяват отново. При това положение няма как да се получи обикновено ядене.

Агнешко със спанак и ориз поднесено в порция и заснето отгоре
Спанак с ориз, поднесен в чинния и тава, снимано отгоре

А може и без агнешко, просто спанак с ориз. Mостно, леко и приятно вкусно. Можете да си го приготвяте на практика целогодишно. Когато няма пресен спанак, просто използвайте замразен. Търсете обаче нарязан, а не смлян.

Сготвеният спанак няма особено естетичен вид. За повече цвят можете да добавите лъжичка червен пипер, а за допълнителен вкус – магданоз и малко джоджен. Той подчертава вкуса на спанака, но трябва да внимавате с него. Не прекалявайте, защото ароматът му е много силен. Не трябва да се усеща, че го има. Щипка-две е повече от достатъчно.