Традицията повелява на Бъдни вечер да сложим на масата нечетен брой постни ястия. Пак традицията реди една до друга гозби с боб, сушени чушки, кисело зеле, праз, тиква, жито, сушени плодове… всичко, което е дала земята.

Харесва ни или не, традициите не са това, което бяха. Все по-рядко посягаме към това, което е родила земята, за сметка на това, което са доставили в магазините. Пазените като очите ни рецепти се променят в полза на личните предпочитания и вкусове. В опита си да ги „спасим“, макар да няма от какво, понякога ставаме зли и безпричинно язвителни едни към други. А не в това е празникът, не в това е смисълът, не затова е дошъл този, чието Рождество чакаме в бъдната нощ.

Ето защо ви предлагаме различни постни рецепти – и отколешни, и такива, които биха минали за модерни. Така сами ще подредите своята празнична трапеза, адаптирайки традицията към своя дом.

Питката е душата на семейната Бъдни вечер

Украсеният хляб е едно от задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Той е с кръгла форма и символизира плодородието и мира в семейството. Украсата му е свързана с дома и различните дейности, които се извършват в него – грижата за животните, за градината, за лозето, за хората вкъщи. Кръстът е задължителен елемент.

В някои краища на България той е с мая, а в други – със сода. Някъде слагат в него паричка. Другаде редят и късмети от дрян. Трети правят отделни колачета и в едно от тях скриват така желаната монета. В Кюстендилско например в украсената погача няма нищо, но отделно се замесва малка содена питка без украса, в която се слага паричката. С нея най-малкото момиченце излиза пред вратата на дома и три пъти кани Господ да сподели вечерята със семейството с думите: „Ела, Боже, да вечеряме“

Във време, в което всеки сам избира кои традиции са му по мярка и кои ще спазва в своя дом, решихме да ви предложим няколко варианта за питка.

Разядки и супа на Бъдни вечер – защо не

Ястията трябва да постни и да са нечетен брой, но никой не е казал, че на масата не може да има супа или разядка, например. Да не говорим, че не всеки обича постни сарми и не всеки яде боб. Празничната трапеза не трябва да носи в себе си принудата. Ако отвътре ви идва да сложите на масата нещо друго, направете го. Ние имаме за вас няколко идеи за постни супи и разядки, които са подходящи за Бъдни вечер.

Класиката боб и сарми

Традициите по отношение на Бъдни вечер са се зародили във времена, когато не е имало магазини, които да предлагат какво ли не целогодишно и без оглед на сезонността. Затова и постните сарми с кисело зеле, бобът и пълнените сухи чушки се считат за задължителни на трапезата. С приготвянето им почитаме предците си, пазим жив спомена за отминалите времена, за способността да оцеляваме във всякакви условия и да пребъдем. Ако държите на спазването на традициите, ето няколко предложения за вкусен постен боб и сарми.

Тиквеник и още нещо за десерт

При есенното прибиране на реколтата най-големите и здравите плодове някога се прибирали и се пазели за Бъдни вечер – ябълки, круши, дюли, грозде. Днес нямаме този проблем и пресните плодове задължително присъстват на масата. За щастие, сме съхранили любовта към старите рецепти, които носят вкуса и уханието на уютната зима край бумтящата печка на дърва. Компотът от сушени плодове, тиквеникът, печените ябълки и дюли… Към тях спокойно можем да добавим и рецепти от съвременността, които спазват традицията да бъдат постни.   

Изберете и подредете вашата трапеза, без да съдите чуждия избор! Смирение, приемане и любов към ближния е голямото и силно послание на Христовото Рождество.

Да бъдем! Да бъде!